Didim Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Didim Ziraat Odası > Hakkımızda

Hakkımızda

Didim, doğa ile tarihin birleştiği, Aydın'ın turizm alanındaki iki büyük ilçesinden birisidir. Gerek doğa ve tarihi güzelliği, gerekse turizm zenginlikleri nedeniyle yılın her ayı yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. 1960 lı yıllarda küçük bir yerleşim yeri olan Didim 1991 yılında ilçe olmuştur ve Didim turizme verilen önemle birlikte büyük bir gelişme ve nüfus artışı göstermiştir. İlçe ekonomisi tarıma ve turizme dayalıdır. Didim'in turizm kenti olması yanında tarım faaliyetleri yapılabilen tarım arazileri de mevcuttur. Tarım arazileri içinde 35.000 dekar pamuk, 42.500 dekar hububat ve 1.000.000 zeytin ağacı bulunuyor. Her türlü tarım faaliyetinin yapılabildiği ilçemizde günlük bağ bahçe üretimi de ekonomik olarak önemli bir yer tutmaktadır.

Didim ilçemizin tarımsal varlığı olarak;

Tarımsal Durum:

1-    Arazi Varlığı (Dekar):         242.240

Tarımsal Arazi                      119.420

Çayır ve Mera Arazisi           52.730

Tarım Dışı Arazi                   25.490

Göl ve Bataklıklar                 14.780

Orman Arazisi                       30.00

2-    Hayvan Varlığı

Cinsi                                      Sayısı

Sığır                                       3.200 baş

Koyun                                    7.500 baş

Keçi                                       4.000 baş

Kanatlı                                   165.000 adet (broiler dahil)

Arı Kovanı                             1.275 adet fenni

Tarım Arazilerinin Dağılımı:

İlçemizde üretimi yapılan önemli tarla ürünlerinin ekiliş ve verim durumu:

 

Ürün               Ekiliş (da)                

Pamuk            35.000                       

Buğday           24.500                       

Arpa                8.000                         

Yulaf              3.500                         

Fiğ                  6.500                         

İlçemizde tarımsal üretimde önemli yer tutan bağ bahçe bitkileri ve üretimleri:

 

Ürün Adı                   Adet                           

Zeytin                                     1.000.000                  

İncir                            4.550                         

Şeftali-Nektarin         2.200                         

 

Ürün Adı                   Ekiliş Alanı(da)       

Domates                     300                            

Karpuz                                   500                 

Kavun                         1500                          

Salatalık                     100                             

Patlıcan                      100                            

Biber                          150                            

Didim deki tarımın geçmişine bir göz atacak olur isek 80 li yıllara değin tütün ve kuru hububat tarımı yapılırdı. Tütüne gelen kota ve Didim’de hızla gelişen turizmden dolayı bu arazilerin satışı neticesiyle Didim’de tarım bir hayli sekteye uğramıştır. Tarım alanlarında yeniden yapılanmaya gidilmesiyle birlikte 13.09.1989 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Didim ve çevresi tarım reformu uygulama alanı olarak ilan edilmiştir. Bu tarihten itibaren Didim’de sona ermekte olan tarım yeni bir ivme kazanmış ve yeniden ümitler yeşermiştir. Didim’de Tarım Reform Bölge Müdürlüğü bu tarihten sonra kuruldu ve hızla arazilerde çalışmalar başlatıldı. Bu arada Didim’de bir bitki adaptasyon alanı kuruldu. Didim toprağında yapılan incelemeler sonucunda en uygun tarımın zeytin yetiştiriciliği olabileceği kararı alındı. 2002 yılında da Didim’in Fevzi Paşa Bölgesinde her çiftçiye 28’er dönüm zeytin yetiştirmek üzere ilk arazi dağıtımı yapıldı. Daha sonra bu dağıtım Akyeniköy beldemizde ve Akköy’de devam etti.

Didim Ziraat Odası tarım alanında teknolojik ve bilimsel gelişmeleri kuruluşundan itibaren takip etmektedir ve bu bilgileri çiftçilerle paylaşmaktadır. Ziraat Odası, zeytin ve zeytincilik üretiminin bilimsel gözlemlerle yapılmasını ve tarımsal çalışmaların verimli, katma değer yaratan, çevreye duyarlı sürdürülebilir üretim yapması düşüncesiyle çalışmalarını yürütmektedir. Özellikle “Yeşil Kuşak” projesiyle bölge kaynaklarını etkin kullanarak hem tarımsal üretimi arttırmak hem de hızlı betonlaşan Didim’in doğa güzelliğinin ve çevre görünümünün yanında oksijen deposu ve akciğerini oluşturma çalışmaları her yönüyle başarılı bir projedir. Bunun yanında, zeytin dikimi, zeytin ilaçlama, zeytin budama, kaliteli zeytinyağı elde etme, salamura zeytin yapımı şartları ile ilgili çalışmalar düzenlenmiştir. Bu çalışmalar, Tarım İl Müdürlüğü, Üniversiteler, İzmir Zeytin Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda Aydın Ticaret Borsası, Söke Ticaret Borsası, Aydın Tarım İl Müdürlüğü katkılarıyla zeytinyağında kaliteyi elde etme şartları ve kusurlar konusunda sertifikalı eğitimler verilmiştir.

Didim de 3 adet zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır. Bunlardan ikisi kırsal kalkınma projesine bağlı olarak devlet teşviki ile yapılmış olup diğeri ise kişisel yatırım ile kurulmuştur.

35.000 dekar arazimiz Didim Menderes nehrinden sulanmaktadır. Çine Barajını’nın yapılması ile de arazilerimiz sel baskınlarından kurtulmuş ve daha etkin tarım gerçekleştirilmiştir.

Didim’e bağlı Balat Köyümüzde de tarım reformu çalışmaları 1989 tarihinde başlatılmış ve hak sahipleri belli olmuşken 31.03.1994 tarihinde bölge milli park sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle reform çalışmaları bu arada askıya alındı. Bunun üzerine Ziraat Odası girişimleri neticesinde 01.03.2008 tarihinde Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre Orman Aydın İl Müdürlüğü ve milletvekillerinin katılımı ile Söke Ziraat Odası’nda bir toplantı yapıldı ve aynı gün bu araziler gezildi. Toplantılarda alınan kararlar neticesinde milli parklar sınırı içerisinde bulunan araziler tarıma açıldı. Bu çalışmalar neticesinde zeytincilik Balat Köyümüzde de hızla devam etmektedir.

            Ziraat Odası, zeytin ve zeytincilik üretiminin bilimsel gözlemlerle yapılmasını ve tarımsal çalışmaların verimli, katma değer yaratan, çevreye duyarlı sürdürülebilir üretim yapılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını yurt dışında da devam ettirmektedir. Son 10 yılda zeytin ağacı varlığını artıran ve organik üretime geçen Didim, Didim Ziraat Odası aracılığıyla 2011 yılında Türkiye’de bir ilke imza atarak, Akdeniz havzasında 15 üye ülkenin bulunduğu (İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Slovenya, Fas, Tunus, Cezayir, Lübnan, Fransa, Karadağ, İsrail, Arnavutluk, Hırvatistan, Türkiye) Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği’ne üye olmuştur ve Birliğin Yönetim kurulu üyelerinden biridir. Didim Ziraat Odası’nın bu başarısı Didim ile sınırlı kalmadı ve Aydın zeytini ve zeytincisi için büyük bir fırsat doğurdu. Aydın’da üretilen zeytin ve zeytinyağının dünya gıda pazarı ile entegre olabilmesi için Didim Ziraat Odası’nın Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği ile çalışmaları devam etmektedir. Yurt dışında Akdeniz Zeytin Şehirleri birliği ile yaptığımız girişimi, Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği (RE.C.O.MED.)’nin ilk genel kurul toplantısını ve aynı zamanda 1. Uluslararası Didim Zeytin Festivalini 2012 yılında Ekim ayında  Didim’de gerçekleştirmiştir. Festival ve RE.C.O.MED. genel kurul toplantısını bir araya getiren Oda yabancı zeytin sektörünü ve yerli sektörü bir araya getirmiştir. ‘. Uluslararassı Zeytin Festivali tekrar Ekim ayında düzenlenecek ve geleneksel bir hal alacaktır.

            Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliğinin yanı sıra, 2013 yılında bu birlikte tanınan ve bağlantı kurulan Fas Meknes Ziraat Odası ve Didim Ziraat Odası arasında tarım alanında teknolojiyi ve bilimi paylaşmak amaçlı kardeş oda olmuş ve bu ortaklığın ilk toplantısının Ekim ayında 2. Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında Didim’de yapılması planlanmıştır.

            Didim Ziraat Odası tarım alanında çalışmalarına hem Didim ilçesinde çiftçilerimize eğitimler vererek, onları bilgilendirerek hem de yurt dışında sektörde yaşanan değişimleri takip ederek hızla devam ettirmektedir.