PROTOKOL ANLAŞMASI
Akdeniz Ülkeleri Zeytin Yağı Şehirleri Birliği’ni Oluşturmak
Bugün 7 Mayıs 2011 İmperia Ticaret Odası salonunda Uluslararası Zeytin Yağı Konseyinin önderliğinde Avrupa Akdeniz Ülkeleri Zeytin Yağı Şehirleri Birliği ni kurmak üzere protokolü imzalıyoruz.
Göz önüne alarak;
Zeytinyağı Kentler Dernekleri ve yerel yönetimlerin zeytinyağı potansiyelini amaçlarından birisi, zeytin yağı üretimini arttıracak değerleri açığa çıkarmak, korumak ve genişletmek, orjinal ve tipik bölgesel üretimi teşvik etmek, korumak ve yaymak, zeytin yağı uygarlığının değerlerini çevre, beslenme, sağlık, peyzaj, turizm, manevi ve maddi kültür bakımından değerlendirerek bir araya getirmek.
Gerçeği dikkate alarak;
Tarımsal geleneğin sürdürülmesi ve hayatta kalması bu türlü geçim kaynaklarına ve de zeytin yağı turizm hareketliliğiyle oluşacak olan önemli ekonomik aktivitelerle, bu türlü aktivitelerin yaygınlaşmasıyla, ve bunların sonucunda, ürünün kendisi ve zeytinyağı toprakların ekonomiye katkısı açısından kaçınılmaz bir olumlu geribildirim olacaktır.
Aşağıda imzası bulunan kişiler taahhüt ediyor ki:
•Akdeniz'deki tüm ülkeleri ortak kökleri olarak ifade eden ilkeler üzerinde Avrupa-Akdeniz Zeytin Yağı Kentler Ağı oluşturulması
•Kendi ülkesine tekabül eden kısımda Bir Zeytinyağı Kentler Birliğinde bulunmuştur.
•Bir dizi eylemlerde bulunarak ilişkiler kurmak ve zeytin yağının üretimini sağlak ve yaymak için aktivitelere katılmak
•zeytinyağı, müzeler ve zeytinyağı çevresiyle ilgili aktiviteler ve Akdeniz mutfağı ile bağlantılı olaylar için dokümantasyon merkezleri
•Zeytin yağı üretimi yapan alanların imajını geliştirin ve güçlendirin.
•Zeytin yetiştiriciliği kapasitesini geliştirin, arttırın, zeytin yağı üretimini arttırın ve yeni iş alanları yaratın.
•Zeytin yağının yerel ve doğal çeşitlerinin geliştirilmesi için çalışma, araştırma ve testlari teşvik edin.
•Sağlıklı beslenmeyle ilgili olarak zeytin yağı kalitesiyle ilgili olarak tanıtım seminerleri, toplantılar ve tartışmaları destekleyin.
•Geleneksel Akdeniz Beslenme Dünya UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasının tatları ve kokularını koruma altına alın ve yeniden şekillendirin.
•Tüm bu yazılanların sağlanması aşağıda listelenenlerin yaratılamsıyla teşvik edilmelidir
•Zeytin yağı üreten alanların imajını güçlendirmek ve geliştirmak için katılım olayları geliştirmek
•"Akdeniz Zeytinyağı Yolculuğu" etkinlikler kurulu düzenlemek: Türk kıyılarından Portekize kadar uzanan bir güzergahta.
•Yabancı ülkelerde promosyon faaliyetleri düzenlemek;
•Tüm üye ülkelerde yerel aktiviteler düzenlemek
•Tüketiciler için eğitim programları düzenlemek
•İletişim ve promosyon ürünleri
•Bir sızma Akdeniz zeytin yağı menüsü
•Profesyonel tadımcılara zeytin yağı bilgisi verebilmek için popüler kurslar vermek.
•Zeytin yağı üretimini arttırmak için seminerler, konferanslar, ve yuvarlak masa toplantıları düzenlemek
•Okullarda didaktik aktiviteler düzenlemek
•Araştırma merkezleri
•Avrupa Akdeniz Ülkeleri Zeytin Yağı Şehirleri Birliği üyelerinin tüm bilgileirinin bulunduğu bir web sitesi tasarlamak.
Bu Protocol Aşağıdakiler tarafından imzalanmıştır:
1.ALBANIA Arnavutluk Albanian Agricoltural Ministry
Altin Zeqo, Chief of Marketing and Markets Dpt. __________________________________
2.ALGERIA Cezayir Technical Inst. Arboricolture and Wine – Agricolture Ministry
Mahmoud Mendil, Genral Mng ________________________________________________
3.CROATIA Hırvatistan Croatian Olive Oil Towns Association
Aleksander Krt, President___________________________________________________
4.FRANCE Fransa France Olive Oil Towns Federation
Christin Michel, Councillor _________________________________________________
5.GREECE YunanistanThe Routes of The olive Tree Foundation
Audrey Guittard, Technical Resp._________________________________________
6.ISRAEL İsrail Biochemistry, Science Food Nutrition – Hebrew University Jerusalem
Zohar Kerem, Senior Lecturer________________________________________________
7.ITALY İtalya Italian Olive Oil Towns Association - ANCO
Enrico Lupi, President ______________________________________________________
8.LEBANON Lübnan Lebanese Agricoltural Ministry
Mariam Eid, Chief Agricolture Dpt.____________________________________________
9.MOROCCO Fas City of Meknes
Ahmed Hilal, Mayor ____________________________________________
10.MONTENEGRO Karadağ BOKA Olive growers Association
Vesna Djukic, Executive Director____________________________________________
11.PORTOGALLO Portekiz Portuguese Embassy in Italy
José Egidio Barbeito, Agricolture Coucillor_______________________________________
12.SLOVENIA Slovenya Slovenian Olive growers Association (Dosi)
Milena Bucar-Miklavcic, Coordinator __________________________________________
13.SPAIN İspanya Spanish Olive Oilo Towns Association – AEMO
Salvador Cubero, Executive Director___________________________________________
14.TUNISIA Tunus Tunisian Olive Oil Insitute
Neziha Kammoun, _________________________________________________________
15.TURKEY Türkiye Chamber of Agricolture Didim
Bahattin Gokdemir, President____________________________________________
Under the auspice of
IOOCInternational Olive Oil Council
Jean Louis Barjol, Executive Director___________________________________________
Başkan, İTALYAEnrico Lupi (İtalyan Zeytinyağı Kentler Birliği - ANCO)
Başkan Yardımcısı, İSPANYASalvador Cubero (İspanyolca Zeytinyağı Kentler Birliği - AEMO)
Başkan Yardımcısı, FASMardocè DEVICO (Meknes Belediyesi - AgroPole Olivier)
Sayman, TÜRKİYEBahattin GODKEMIR (Didim Ziraat Odası)
Sekreter, HIRVATİSTANAleksander Hartum (Hırvat Zeytinyağı Kentler Birliği)
Kurucu Üyeler:
ARNAVUTLUK, Berat Zeytin ve Zeytinyağı Birliği
YUNANİSTAN, Messinia Ticaret Odası
İSRAİL, Bitki Üretim ve Pazarlama Kurulu
KARADAĞ, Tivat Belediyesi
PORTEKİZ, Portekiz Zeytinyağı Şehirleri Birliği - ADEMO
SLOVENYA, Sloven Zeytinyağı Derneği
TUNUS, Ulusal Tarım Araştırma Enstitüsü – Zeytinyağı Enstitüsü
Yasal Merkez: Imperia Ticaret Odası