Didim Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Didim Ziraat Odası > Haberler > Beyaz altın, Didim’de yüzleri güldürdü

Beyaz altın, Didim’de yüzleri güldürdü

Çiftçiye ve ülke ekonomisine katkısı nedeniyle ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk, kalite ve rekoltesiyle Didim çiftçisinin yüzünü güldürürken fiyatlardaki düşüş üreticileri üzdü.

Yaklaşık 35 bin dönüm alanda pamuk üretiminin yapıldığı Didim’de pamuk toplanmasına başlandı. Nisan ayında ektiği pamuğun hasadını yapan çiftçiler, ürünün verim ve kalitesinden memnun olduklarını, ancak fiyatlardaki düşüşün kendilerini düşündürdüğünü söylediler.

Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, 10 gün önce başlayan hasadın, hava şartlarının da uygunluğu sayesinde sorunsuz sürdüğünü söyledi. Beyaz altının kalite ve verim açısından yüz güldürdüğünü, ancak pamuk fiyatlarında yaşanan düşme nedeniyle sıkıntılı günler yaşandığını ifade eden Gökdemir, “Didim’de pamuk verimliliği çok iyi, bu sene kaliteden de çok memnunuz. Hasat da oldukça iyi gidiyor. Fakat pamuk borsasında düşüşler oluştu, bu da çiftçilerimizi üzdü. Konuyla ilgili olarak bir toplantı düzenleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ankara’ya heyet gönderdi. Sayın bakanımız olaya el koyarak pamuk fiyatlarındaki ani düşüşü kontrol altına alacaklarını ve üreticiyi mağdur etmeyeceklerini bildirdi. Bundan dolayı umutluyuz” dedi.

 

“TARİŞ’E SAHİP ÇIKILMALI”

Pamuk tarımında Aydın olarak pamuğun kalitesinden ve lif uzunluğundan memnun olduklarını kaydeden Didim Ziraat Odası Başkanı, çiftçilerin kendi sektörlerine sahip çıkmaları gerektiğini söyledi. İnsanların çiftçilerin kurumu olan Tariş’ten kaçmaya başladığını belirten Gökdemir, şunları söyledi: “Tariş, bu sektörün ana omurgası. Ama çiftçiler Tariş’ten kaçmaya başladı. Pamuk fiyatlarının belirlenmesi de tüccarların inisiyatifine kaldı. Tüccarlar ne derse o olmaya başladı. Bu tür spekülasyonları ortadan kaldırmak için üreticilerin önce kendi kurumuna sahip çıkmaları, pamuğu günübirlik tüccarlara vermemeleri gerekiyor.”