Didim Ziraat Odası

Didim Ziraat Odası > Haberler > Zeytin Sezonumuz Hayırlı Olsun.

Zeytin Sezonumuz Hayırlı Olsun.

Ülkemizin en erken olgunlaşan zeytinleri ilçemiz Didim de dane zeytin alımları 9 Eylül tarihinde başladı.İlçemizde Zeytin ağacı sayımız 1milyon 500 bini aşmıştır.Her geçen gün de artmaya devam etmektedir.Yaklaşık her yıl 200 bin yeni fidan dikiminin yapıldığını tahmin ediyoruz.Özellikle sofralık zeytin de Didim Gemlik cinsi zeytin Ağustos ayı sonu itibarıyla hasat yapabileceğimiz olgunluğa erişmiş oluyor.Gemlik siyah zeytin yanısıra Domat zeytin hasatı da başlamıştır.Didim ilçemiz hasatın erken başlamasından dolayı fiyat belirlemeler daha ileriki tarihlerde yapıldığından genelde çiftçimiz mağduriyet yaşamaktadır.Kuraklık sebebiyle her geçen yıl rekoltenin dahada düşmesine rağmen öte yandan da yeni fidanların dikilmesi sebebiylede ilçe genelinde yine de Zeytin ve Zeytinyağı varlığı ilçemize büyük girdi sağlamaktadır.Geçtiğimiz yıl ilçemize Zeytin ve Zeytinyağı üretimimizden 70 milyon liraya yakın girdi sağlandığını tespit ettik.Ayrıca geçmiş yıllarda yaşadığımız kalibrasyon karmaşasını bitirmek istiyoruz.Alım yapan tüccarlarımız mutlaka çiftçimizin ürününü önce elekten geçirip sonrasında 200 gr zeytin in adeti üzerinden kalibrasyon yapmaları buna göre fiyatlandırmalarını talep ediyor. Bereketli bir sezon olmasını diliyoruz.